Maine Coon katt utan stamtavla = Huskatt!

Har senaste åren fått en del samtal och även hört om en hel del uppfödare som fått samtal från förtvivlade, lurade köpare!

Jag vill därför här bara klargöra EN sak, en Maine Coon är en raskatt registrerad inom något förbund,
vilket förbund varierar lite, då det finns några olika att välja på!

Det är några saker som man som köpare ska vara medveten om!

 • En katt utan stamtavla är en huskatt, ingenting annat, det spelar ingen roll hur mycket raskatt föräldrarna är eller hävdas vara, en katt utan stamtavla är och förblir en huskatt. Och utan stamtavla, vad bevisar att föräldrarna verkligen är de som de sägs vara?
 • En huskatt får inte livförsäkras för mer än 1500:-, betala därför inte mer för din huskatt och då ska den vara vaccinerad två gånger, id-märkt och veterinärbesiktigad.
 • Två långhåriga katter kan INTE få en korthårig unge, var uppmärksam på detta! Om en enda unge i kullen är korthårig, ja då kan det möjligen ha skett en mutation, men att flera kattungar normalt blir korthåriga efter två långhåriga föräldrar är en genetisk omöjlighet och ett sätt att lura köpare betala mer för påstådda raser i en kattunge vilka egentligen inte existerar.
 • Det finns ingen ras som heter Norsk skogskatt, men ofta kallas så gott som alla långhåriga huskatter för skogskatt.
  Den äkta varianten heter Norsk Skogkatt - inget annat!
  Huskatten finns naturligt i alla hårlängder, att en huskatt är långhårig innebär inte att den har raskatt i sig.
 • Observera att en uppfödare som har mer än en ras hemma och råkar ut för en tjuvparning mellan dessa raser kan anmäla detta till sitt förbund och få ett huskattsbevis för kattungarna.

Vilka knep använder bedragarna då för att lura dig att köpa oregistrerat?

 • En del hävdar att katten säljs oregistrerad för att ägaren inte är med i någon kattklubb, det kostar endast ca 350:-/år att vara med i en kattklubb. Alla som föder upp måste vara med i kattklubb, inte bara för att kunna registrera utan också för att kattklubbens uppgift är att se till att den enskilda uppfödaren följer de regler och förordningar som finns. En uppfödare som inte är med i en kattklubb kan mycket väl vara utesluten pga att denne inte skött sig. Är det någon du vill anförtro 2000-4000 SEK?
 • En annan vanlig ursäkt är att katterna säljs utan stamtavla för att fler ska ha råd med en raskatt, som jag sa ovan, en katt utan stamtavla är en huskatt och ingeting annat. Det andra är att en registrering (alltså stamtavla) kostar 200:- att få ut, betänk detta, tvåhundra kronor, det är inte några pengar att tala om och definitivt inte något som sänker priset med ett par tusen? Så vad är det då som gör att de kan sänka priset med ett par tusen?
 • Ibland säger de sig sälja oregistrerat därför att en eller båda föräldrarna är oregisterad och därför kan de inte registrera ungarna, vad beror det på? En orsak kan vara att ena eller ingen av föräldrarna ens är raskatt, uppfödaren själv kanske blivit lurad från början och så fortsätter det.
 • En annan orsak till att vara mycket försiktig med att köpa oregistrerat är att det finns fel som man inte får avla på, och det kan vara en orsak till att uppfödaren inte får ta kull på katten och löser detta genom att låta bli att registrera ungarna, katten har alltså avelsförbud!

Jag säger INTE att dessa katter absolut INTE skall köpas,
jag säger bara VAR MEDVETEN OM VAD det är du köper!
Det du köper är en huskatt en alldeles unik, underbar huskatt
precis som alla våra andra underbara huskatter!
Föräldrarna kommer troligen inte att vara testade,
så var medveten om att det är en risk du tar!
Du kommer inte att få livförsäkra katten för mer än 1500:- vilket, i sig,
kan vara helt ok, bara Du vet om det och själv tycker det är ok.

Huvudsaken är att Du inte känner att Du blir lurad utan att
DU VET VAD DU KÖPER OCH VARFÖR!

Har du några frågor så hjälper jag gärna till att svara på dem så gott jag kan!

Tack för att jag får låna din text Malin (Malin Sundqvist, http://www.dagdrivarn.se) du talar för oss alla!