Maine Coon-katten är en av de äldsta, naturliga raserna i Nordamerika och har sitt ursprung i delstaten Maine.

Det finns många fantasifulla myter och legender om dess ursprung. En av de vanligaste myterna om Maine Coonen är att den härstammar från en korsning mellan förvildade huskatter och tvättbjörnar. Tvättbjörn heter "racoon" på engelska, därav namnet Maine Coon.

Den buskiga svansen, kattens (o)vana att "tvätta" saker i vattenskålen och den ursprungliga färgsättningen förstärkte myten, som dock är genetiskt omöjlig.

 

Rasen har framkommit genom naturens urval, där endast de största, de starkaste, de smartaste och de bästa jägarna överlever.

Jägarursprunget har givit Maine Coonen dess utseendemässiga karaktärsdrag. Kraftiga käkar med stort nosparti som ger ett fyrkantigt intryck. Stora ögon och stora tofsförsedda, behårade öron för att se och höra bytet bättre.

Stora, runda och behårade tassar som fungerar som snöskor vintertid. Lång, yvig svans att svepa runt sig kalla nätter.

Kattens kraftiga päls, halvlång och motståndskraftig mot vatten har få motsvarigheter. Pälskvaliteten är silkesmjuk och mycket lätt att sköta.

Kroppen är lång med kraftig benstomme. Hanar kan väga runt 6-8 kg och honor ca 4-6 kg. Lägg sedan till ett par cm vinterpäls och intrycket blir - en STOR katt!

Maine Coonen utvecklas snabbt det första året, men utvecklingstakten avtar därefter och katten är fullvuxen först vid fyra/fem års ålder.

Maine Coon-katten är en charmig katt, den är tillgiven, lugn och snäll samtidigt som den också är lekfull. Den trivs bra som innekatt och är mycket sällskaplig, den vill vara med överallt och delta i allt du har för dig.

Ett roligt särdrag hos Maine Coonen är, förutom dess "tunna" jamande, ett speciellt kvittrande ljud som den ofta använder när den hälsar på sin familj, sina kattkompisar, när den vill "klaga" på maten eller bara vill leka.

Om du vill läsa mer om MaineCoon-kattens historia, legender, rasstandard och mycket mera kan du hitta en hel del matnyttigt på den svenska Maine Coon-rasringens hemsida eller på Maine Coon Breeders and Fanciers Association hemsida!